Презентација пројекта „Превенција, едукација и социјализација” који ће се бавити темом превенције болести зависности од интернета код ученика виших разреда основних школа и ученика средњих школа, одржана је понедељак у амфитеатру гимназије „Спортиум” у присуству великог броја заинтересованих ученика, њихових родитеља и наставника.

Пројекат покрива растуће проблеме које изазива зависност од интернета међу адолесцентима, а циљ је да се овим младим појединцима пруже вештине, знања и ресурси потребни за превенцију и борбу против овог проблема.

У уводном делу презентације присутнима се обратио наш истакнути спортиста и репрезентативац Драган Шкрбић, амбасадор пројекта „Превенција, едукација и социјализација” у Србији, а после тога предавање је одржала Сара Гашић, дипломирани психолог и породично системски саветник.

Овај пројекат се успешно реализује у Шпанији већ неколико година, а у средишту пажње је једна платформа за едукацију која представља базу знања са лекцијама, радионицама и смерницама, тако да свака школа може самостално да организује начин и динамику како ће пренети ова знања на своје ученике.

Теме које су покривене у оквиру платформе и радионица су реалност дигиталног света, могући штетан садржај и потенцијални ризици по ментално здравље деце, утицај родитеља и заједнице на коришћење интернета код деце, као и представљање алата који могу помоћи при спречавању онлајн болести зависности.

Поред приступа платформи коју ће бесплатно добити свака школа, планиранесу и по две интерактивне радионице специјално креиране за ученике и родитеље које ће се одржати у свакој школи.