Да ли сте се икада питали зашто се 1. април збијају шале и како се тај обичај проширио баш на читав свет. Наиме, има разних, углавном недоказаних верзија, зашто је баш 1. април дан за збијање шала. Једна од њих је и ова.

Римљани Индуси су празновали од 25. марта до 1. априла и на тај начин дочекивали Нову годину. У Француској је 1582. године јулијански календар замењен новим, указом папе Грегора XII. По старом календару година је почињала 1. априла, а по новом, названом по папи, грегоријански, почињала је 1. јануара.

Пошто народ није био тек тако спреман да прихвата нова правила, многи су одбили да се повинују грегоријанском календару. Уосталом и средства информисања су у то време била прилично ограничена и спора, те се вест о промени датума почетка нове године ширила годинама. Сви они који су прихватили новине су исмевали оне „необавештене“ (који су славили почетак године 1. априла) и називани су “фоол’с еррандс”.

Обичај је потекао из Француске, која је прва прихватила грегоријански календар, па се брзо ширио Европом, чак и у оним земљама које су касније прихватиле нови календар.