Ученици Средњошколског образовног центра „Смартанац“, прецизније спортске гимназије СПОРТИУМ, учесници су веома занимљивог пројекта који је подржала Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO). Осим ученика наше гимназије у овом пројекту, који за циљ има међунационално помирење и бољу регионалну сарадњу, учествују и средњошколци из Босне и Херцеговине, Албаније и Северне Македоније.

Регионална канцеларија за сарадњу младих подржава програме размене младих, али је због пандемије вируса корона такав концепт морао бити промењен.

Реализација пројекта чији је носилац Средњошколски образовни центар „Смартанац“ започета је низом онлајн предавања и интересантних радионица у којима се промовише дух помирења и сарадња младих у региону, а финална активност биће организација квиза знања који ће обухватати занимљивости и спортска питања из Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Србије.

Учесници овог пројекта из наше гимназије су ученици прве, друге и четврте године: Вања Млађеновић, Саво Вараклић, Стефан Ранковић, Милутин Мандарић и Марко Гавриловић, а пројекат би требало да буде завршен 31. марта. Посебно смо поносни, јер се овај пројекат реализује на иницијативу професорке Иване Парчине која је ангажована у допунском раду у школи СПОРТИУМ на изборним предметима.

Треба истаћи да је Регионална канцеларија за сарадњу младих до сада подржала преко 100 програма размене у којима је учествовало више од 5000 младих са Западног Балкана. Она прати француско-немачки модел помирења који је свој врхунац доживео када је потписан Елисејски споразум између немачког канцелара Аденауера и француског председника Шарла Де Гола 1963. Овај споразум је имао за  циљ да промени традционалне француско-немачке односе „наслеђених непријатеља“, у пријатеље и партнере. Такође овај концепт коришћен је у Индији и Пакистану, као и у Кини и Јапану.