Ученици Спортске гимназије СПОРТИУМ посетили су изожбу наше професорке Тијане Петровић у Руском дому. Имали су прилику да се упознају са радом њихове професорке ликовне културе, уметности и дизајна, дискутовали су о теми изложбе и стваралаштва уопште.

Драго ми је што се и наши ђаци, који су превасходно окренути спорту, на овај начин упознају и са областима, које им нису толико блиске. Мислим да је ово веома важно како би њихов дијапазон знања био што шири и дао им већу могућност избора њихове будуће професије“, изјавила је Тијана Петровић.

О изложби Тијане Петровић говорила је професор емеритус мр Анђелка Бојовић.

Тијана Петровић, сликарка са већ јасно изграђеним профилом стваралаштва, а то је дефинитивно фигурација у свим видовима, успешно изражава своје велико цртачко умеће,нарочито тражећи карактер свему што је предмет њеног сликарског порива.

Првенствено то је портрет, лице и фигура њој важних личности,које су смештене у помало ироничне животне контексте, испредајући одређену духовиту причу. Тијани је стало да се поигра помало с хумористичким изразом њених јунака, али у граници њиховог очуваног карактера и заштићености личног интегритета.

Наравно, јак колорит на месту примењен, у зависности од проблематике задате уметничке представе, је битна одлика сликарства Тијане Петровић. То се очитује у раним сликама при завршетку студија „Сликарства“ на Факултету Ликовних Уметности у Београду, на бројним муралима у Београду, Бачком Петровцу и веома занимљивим карикатурама њој важних „ликова“ настлим савременом технологијом путем софтвера, програма за илустрацију.

Али, Тијана Петровић не запоставља тековине нашег традиционалног уметничког искуства, тј. сликања икона. Њене представе Богородице са Исусом или одређених светаца, такође садрже личну интерпретацију, уз обилато коришћење златне позадине, при чему се не изобличава њихов канонски принцип.

Пред нама је уметница, чији немирни дух њене природе неисцрпно ствара уметничка сликарска дела у најширем смислу речи, постојано и с великом животном виталношћу“.

О изложби Тијане Петровић више прочитајте ОВДЕ.