Ученици СПОРТИУМА су на часу грађанског васпитања имали прилике да се опробају у једном занимљивом изазову који је усмерен на развој две важне међупредметне компетенције: сарадњу и решавање проблема.

Глобални изазов „The Marshmallow Challenge” има задатак да тестира спретност, идеје, колабораторске способности и лидерство код ученика. Захтева планирање, сарадњу и креативност, а представља и одличан начин да се додатно развије и негује тимски дух. Овај дизајнерски изазов има приличну једноставну идеју:

Тимови од 4 члана треба да саграде највишу самостојећу структуру/торањ у року од 18 минута од:

  • 20 штапића шпагета,
  • једног метра селотејпа,
  • једног метра канапа и
  • једног marshmallow-a који мора да стоји на врху.

Иако изгледа крајње једноставно, уствари је прилично тешко, зато што је за ову вежбу неопходан тимски рад и брзо решавање датог задатка.

Када су добили задатак и потребан материјал, ученици су обично започињали свој рад разговором о задатку и начину на који би задатак могли решити. На самом почетку често нису могли да се договоре око различитих приступа изградње или чију идеју треба прво испробати. Најмање времена су проводили у самој изгради торња насупрот планирању и организацији тима.

На крају, обично непосредно пре него што време истекне, покушавали су брзо да подигну торањ, а затим стављајући marshmallow на врх схватају  да је превише тежак да би га подржала слабашна структура коју су направили. Ипак, већина тимова је успела да направи свој торањ који је самостално стајао бар десет секунди.

По завршетку изазова, ученици су дискутовали о томе шта су научили, јесу ли добро сарађивали, ако не – зашто не, шта би следећи пут урадили другачије и како им се допала ова активност.

Да су се ученици добро снашли и показили изузетну сарадњу и спретност најбоље указују фотографије.