Ученици спортске гимназије СПОРТИУМ имаће прилику да организовано у петак 21. маја у 12 часова посете изложбу Олимпијског комитета „Пут правих вредности“ у Галерији Српске академија науке и уметности. Сви заинтересовани ученици треба да се пријаве на емаил адресу sanja.krsmanovic@fzs.edu.rs.

Изложба у организацији Олимпијског комитета Србије – Олимпијског музеја и Српске академије наука и уметности говори о историји олимпизма у нашој земљи. Трајаће до 30. маја.

Поставка „Пут правих вредности” има за циљ да упозна јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.

Концепт изложбе подразумева три усклађене целине од којих сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи.

Прва целина посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара. Кратка прича о њиховом настанку биће увод у изложбу, која се наставља кроз занимљиве приче о почецима Модерних Олимпијских игара 1896. године и олимпијским симболима.

Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, преко првог учешћа Србије на В Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (XИX и XX), а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.

Поред олимпијских медаља, плакета, оригиналних фотографија и униформи са Игара у мултимедијалном делу изложбе, наши ученици моћи ће да виде незаборавне моменте са Олимпијских игара и ретке архивске снимке. Посебан сегмент посвећен је олимпијском пламену као симболу мира и олимпијским баљкама које су виртуелно приказане уз занимљиве фотографије и информације и о начину на који је пламен преношен од древне Олимпије до земље домаћина Игара.

Ученици који су љубитељи филма имаће прилику да погледају два документарца “Генерал Светомир Ђукић” о оснивачу Олимпијског комитета Србије” и “Граница снова” о кандидатури Београда за организацију ОИ 1992. године.