Ученици спортске гимназије СПОРТИУМ посетили су изложбу „Пут правих вредности“ коју је у Галерији Српске академије науке и уметности организовао Олимпијски комитет Србије.

Ученике је сачекао водич, који их је упознао са свим целинама. Концепт изложбе подразумева три усклађене целине од којих сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи.

Прва целина посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара. Кратка прича о њиховом настанку био је увод у изложбу, која се наставља кроз занимљиве приче о почецима Модерних Олимпијских игара 1896. године и олимпијским симболима.

Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, преко првог учешћа Србије на В Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (XИX и XX), а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.
Поред олимпијских медаља, плакета, оригиналних фотографија и униформи са Игара у мултимедијалном делу изложбе, наши ученици су могли да виде незаборавне моменте са Олимпијских игара и ретке архивске снимке.

Посебан сегмент посвећен је олимпијском пламену као симболу мира и олимпијским баљкама које су виртуелно приказане уз занимљиве фотографије и информације и о начину на који је пламен преношен од древне Олимпије до земље домаћина Игара.

Ученици који су љубитељи филма имали су прилику да погледају два документарца “Генерал Светомир Ђукић” о оснивачу Олимпијског комитета Србије” и “Граница снова” о кандидатури Београда за организацију ОИ 1992. године.