Ученици СПОРТИУМА и наши наставници српског језика и књижевности Марија Миковић и Огњен Аксентијевић и наставница  ликовне културе Тијана Петровић су успешно реализовали планиране активности које су нас подсетили на значај имена и дела Доситеја Обрадовића.

У раду с ученицима наставници су указали на лепоту и сложеност Доситејевог стила и на мисаоне поруке српског просветитеља. Поред обрађивања његових дела – „Писма Харалампију“, делови „Живота и прикљученија, полемички и критички делови „Совјета здраваго разума“, ученици су ради општег упознавања с Доситејевим делом, истраживали рад Доситејеве задужбине где су добили информације о Доситејевом животу и делу, као и раду Задужбине. Истраживајући,  дошли су на идеју да би било веома значајно да уз пратњу наставника један дан и посете његову задужбину.

Са наставницом ликовне културе ученици на својим часовима оживели лик Доситеја, а њихови радови са зидова учионица нас подсећају на његову заветну поруку: да само деловање на истини и здравом разуму, у интересу добра заједнице, оправдава јединку као друштвено биће и да у новије доба српске историје ми немамо значајнијег ни утицајнијег проповедника пожељних вредности – као што су добро, доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање, сарадња, ни критичара наших слабости, као и слабости људског рода кроз историју.

Његова велика љубав према свом народу исказана је још за његовог живота жељом да на његовом надгробном споменику буде записано : „Овде леже његове српске кости, он је љубио свој род“.

Ученици су показали изузетан рад и жељу да истраживачком методом што више сазнају о лику и делу Доситеја Обрадовића, па тако су дошли и до идеје и плана да са наставницима посете његову задужбину.