Средњошколски образовни центар СМАРТАНАЦ добио је нови назив. У знак сећања на идејног творца ове средњошколске установе, на жену која је читав свој радни век посветила побољшању услова образовања за активне спортисте, због чега је и вишеструко награђивана, СМАРТАНАЦ је променио име у Средњошколски образовни центар „Иванка Гајић“.

Проф. др Иванка Гајић преминула је пре две године, после кратке и тешке болести, а средњошколски образовани центар на Новом Београду, који ће носити њено име, биће вечни подсетник на све оно што је професорка Иванака Гајић подарила млади спортистима у Србији, као дугогодишњи просветни, научно-истраживачки и спортски радник.

Већ у време студија, а и касније у својој професионалној каријери, посветила се научно-истраживачком, стручном и практичном раду у области развоја спорта и едукације младих. Искуство које је стекла у образовању младих спортиста нашло је утемељење у оснивању прве Спортске гимназије у Србији – 11. Београдске гимнаије, на чијем челу се налазила низ година. Програм и рад прилагођени потребама спортиста, наишли су на изузетно позитивно мишљење, не само спортске већ и целокупне јавности.

За развој спорта и школског образовања добила је бројна признања, од којих је најзначајнија „Октобарска награда града Београда“ 1994. године, за допринос у развоју спорта и образовања младих спортиста. Такође, постхумно је одликована Мајском наградом за животно дело Спортског савеза Србије и признањем Олимпијског комитета Србије – Олимпијско срце „Генерал Светомир Ђукић“ које је намењено онима који су цео свој живот посветили спорту и у свом друштвено-спортском раду оставили трајне резултате.

Средњошколски образовни центар „Иванка Гајић“ на Новом Београду у свом склопу има Спортску гимназију СПОРТИУМ и Средњу медицинску школу ШКОЛЕСТ, који чине јединствен систем образовања који је у потпуности прилагођен тренажним и такмичарским обавезама младих, активних спортиста.