Класа на терену, класа и у школи. Стефан Ранковић, ученик другог разреда спортске гимназије СПОРТИУМ, остварио је велики успех на одбојкашком терену. Са клупским друговима из Партизана освојио је титулу шампиона Београда у јуниорској конкуренцији.

Учествовало је осам екипа из главног града. Поред Партизана играли су Звезда, Ас, Лаки стар, Блок аут, Рода, Железничар и Академија Старс. Остварили смо свих седам победа и заслужено дошли до звања најбоље екипе у Београду“, каже Ранковић.

Стефан је рођен 2004. године, а играо је у друштву дечака из генерације 2001. и млађих. На позицији примача као кадет ушао је у селекцију јуниора.

Драго ми је што сам био међу 12 најбољих јуниора Партизана. Било је утакмица у којима сам играо више, у неким мање. Тренер ме је често уводио као „џокера“ у завршницама сетова, када је било густо, да решавам проблеме. Мислим да сам добро одрадио посао“, уз широк осмех Стефан преноси дешавања са заршнице јуниорске лиге Београда.

У последњих годину дана Ранковић је порастао 11 центиметара. Нада се скором позиву за кадетску репрезентацију Србије, коју чине дечаци који су две године старији од њега.

Ускоро би требало да се окупи јуниорска репрезентација Београда и незванично сам на списку позваних. Трудим се, доста сам напредовао, очекујем да ћу бити део и репрезентације Србије у мом узрасту“.

Поред сјајних одбојкашких партија, Стефан блиста и у школи. У спортску гимназију „СПОРТИУМ“ је дошао као „вуковац“, а тренд да има све петице наставио је и нашој школи.

Презадовољан сам гимназијом СПОРТИУМ. Искрено, препоручио бих је свима, пре свега будућим спортистима. Са једне стране све је прилагођено врхунском спортском резултату, а са друге стране образовање не трпи. И то је прави рецепт за успех. У СПОРТИУМ-у ми је омогућено да похађам напредни наставни садржај и то ми прија. Професори су сјајни и са много разумевања ако пропустим неки час због тренинга или такмичења. Трудим се онда и ја са своје стране да будем коректан. Волим да радим, да учим, да сазнајем нове ствари. Овде имам апсолутно све услове за то“.

Некада није лако ускладити спортске и обавезе у школи.

Дешава се и мени некада да кикснем. Нисам увек савршен, није свака оцена петица. Искрено, не би ни ваљало да је тако. Када се деси кикс, трудим се што пре да га исправим. Уживам у учењу, подједнако као у одбојкашким тренинзима“.

По завршетку гимназије, Стефанов први циљ је да упише факултет у некој од западних земаља. Опције су одлазак у Сједињене Америчке Државе, Француску или Италију.

Образовање ми је на првом месту. То је нешто на чему инсистирамо и моји родитељи и ја када разматрамо одбојкашке понуде. Од оних сам који сматрају да ако постоји добра воља и организација, све може да се постигне“.

На питање да ли ће знање које стиче у СПОРТИУМУ бити довољно за упис на неки од факултета у иностранству, без оклевања одговара.

Апсолутно. Модернизован систем образовања као и квалитетан наставни кадар то гарантују. Ја сам већ сада стекао велико знање. Посебно ће ми користити многобројне технике учења, које су ми дали професори“, поново се насмејао Стефан Ранковић и на крају додао:

Гимназија СПОРТИУМ је место где су на идеалан начин спојени образовање и активно бављење спортом и свима који имају било какву дилему топло бих је препоручио“.