У богатој одбојкашкој каријери Жељко Танасковић освојио је прегршт трофеја. Као један од предводника чувене „плаве чете“ коју су још чинили легендарни Дејан Брђовић, браћа Грбић, Горан Вујевић, Слободан Ковач, Владимир Батез, Ђула Мештер… Жељко Танасковић окитио се сребром и бронзом на европским првенствима, бронзано одличје освојио је и на Олимпијским играма у Атланти, а низ успех а са националним тимом заокружио је сребрном медаљом на Светском првенству.

Након успешне каријере одбојкаша, Жељко Танасковић остао је у спорту где са руководећих функција поново даје огроман допринос добрим резултатима. Заслуге за то, како сам каже, припадају квалитетном образовању, стеченој дипломи из спортског менаџмента, али и великом искуству које је сакупио на теренима широм света. Као бивши врхунски спортиста, на сопственом примеру увидео је значај образовања, зато је и за своју ћерку Емилију, која се такође активно бави одбојком, желео само најбоље услове школовања. Заједно су изабрали приватну спортску гимназију СПОРТИУМ.

– Препоруку за спортску гимназију СПОРТИУМ добили смо од пријатељице. Детаљно смо се распитали и одмах у старту смо били поприлично изненађени савременим методама рада са ученицима. Све то смо доживели као једну врло напредну и модерну визију образовања младих спортиста и избор у тој ситуацији није био тежак – каже Жељко Танасковић и додаје:

– Услови који су понуђени су гарантовали да њена спортскa каријерa која се гради неће трпети редовним школовањем и обратно. То је омогућавао циљано мањи број ученика у разреду, самим тим и индивидуални приступ сваком ђаку у настави, али и велико разумевање од стране професора живота и свакодневнице младих спортиста који постепено улазе у сениорски ритам тренинга и обавеза.

Жељко Танасковић обављао је неколико функција у Спортском друштву и Одбојкашком клубу Партизан, а председник је и Савеза за школски спорт Србије. О квалитету и успешности његовог рада у овој сфери сведочи и податак да је изабран за првог председника Европске федерације школског спорта. Сходно богатом искуству, небројано пута је истицао да је за правилан развој свих врхунских спортиста неопходно и квалитетно школовање и редовно похађање наставе.

– Управо из тог разлога велики бенефит СПОРТИУМ-а је систем наставе, чињеница да часови почињу у 11 сати, а да се школске обавезе завршавају до 17 сати, па самим тим деца могу да похађају преподневни и поподневни тренинг. Ту је и онај незаобилазан сегмент дружења, припадности групи који је јако важан, а који често уме да се изгуби кроз ванредно школовање.

О утисцима ћерке Емилије, која похађа трећи разред спортске гимназије СПОРТИУМ, Танасковић каже:

– Из основне школе понела је одређену дозу страха према неким предметима, или боље речено нека негативна искуства која су се претворила у одбојност према тим предметима. Међутим, услед тог практично менторског начина рада, све то је превазиђено што је мени као родитељу било посебно важно и веома драго. Стално истиче да међу професорима постоји апсолутно разумевање свих обавеза које изискује њен тренажно-такмичарски процес, а као велики бенефит наводи и чињеницу да услед велике посвећености професора сваком појединцу, највећи део градива успева да савлада у школи, што јој омогућава и више слободног времена за неке друге активности.

Жељко Танасковић посебно је нагласио да спортска каријера не траје вечно, да се услед повреда може окончати у тренутку и зато се на време мора размишљати о будућности. Најбоље решење за то је улагање у образовање. Свим родитељима који размишљају о избору средње школе за њихове дете, Танасковић је дао још један драгоцен савет:

Дејан Брђовић и Жељко Танасковић

– Децу треба слушати, треба их разумети и пратити њихове визије, способности и склоности. Уколико је спорт оно чему су деца посвећена и за шта су опредeљена, онда је спортска гимназија СПОРТИУМ најбољи избор за њих и прилика да се развијају на прави начин – закључио је Жељко Танасковић.