У Тирани је 18. децембра одржана свечаност поводом потписивања Уговора са Регионалном канцеларијом за сарадњу са младима и изабраних средњих школа из региона. Овој свечаности присуствовао је директор наше школе Марко Анић.

Том приликом окупљене учеснике је примио и амбасадор Србије у Тирани.

Регионалну канцеларију за сарадњу са младима (Regional Youth Cooperation Office – RYCO) основали су учесници западног Балкана са циљем да промовишу дух помирења и сарадњу младих у региону кроз програме размене младих. Од 2016. године једном годишње ова организација расписује конкурс за пројекте, а ове године пројектна идеја нашег средњошколског образовног центра „Смартанац“ је изабрана од 100 пријављених у 20 одобрених из региона.

Кроз овај пројекат биће организован први регионални турнир у кошарци 3×3 на средњошколском нивоу, који ће окупити младе и учити их да тренирају и такмиче се у етнички и географски мешовитом тиму у пријатељској атмосфери. Овај пројекат ће окупити 18 дечака средњих школа, узраста од 15 до 18 година, и 6 наставника који ће бити вође и супервизори тимова. Дечаци ће доћи у Београд на завршни турнир из Братунца, Тузле, Куманова, Бијелог поља и Тиране. Специфични циљ је промовисање помирења на Западном Балкану међу младима окупљањем ученика из шест средњих школа који ће неколико дана живети заједно, дружити се и учествовати у турниру.

Идеја је да током трајања пројекта пружањем директних информација о турниру, учешћу средњошколаца и њиховим искуствима вршњацима из матичних школа, уз позитивно медијско праћењем догађаја, донесемо корист већим групама средњошколаца, гледаоцима и широј публици уопште.