Савремени концепти наставе и метода учења који допренесе већем ангажовању ученика, уз адекватно и подстицајно осмишљене часове од стране наставника, су модели који се вреднују у Спортској гимназији „Спортиум“.

Овог пута, на делу су били прваци који су успешно решавали задатке и математичке проблеме на часу географије. Наима,  ученицу су на часу географије имали прилике да се крећу из једне часовне зоне у другу, пређу датумску границу, израчунавају време између две суседне часовне зоне и истражују које Земље и из који разлога померају свој сат унапред или уназад односно имају летње и зимско рачунање времена.

На овом часу ученици су били подељени у четири групе, а свака група је добила 4 „математичка проблема“ и један истраживачки задатак. Наставница географије Јелена Телента је упознала ученике са непознатим појмовима и формулама које ће им бити потребне, а затим је до краја часа била подршка у раду ученика, док су они у својим групама, ослањајући се на своје вршњаке заједно радили на решавању занимљивих задатака који су им одмах привукли пажњу.

Један од задатака је гласио:

Аљаска припада UTC – 9 часовној зони, а Чукотско полуострво UTC + 12. Ако је на Аљасци субота, 11.00 часова, који је дан и колико је сати на Чукотском полуострву.

Атмосфера на часу је била радна и позитивна, а првацима се овај необични час географије повезан са математиком изузетно допао.