Саво Вараклић, ученик другог разреда Спортске гимназије „Спортиум“, на свом примеру показује да успех у школи и на спортском пољу могу да иду заједно. Одличан је ученик, вуковац, а на другој страни један је од најталентованијих кошаркаша Партизана у кадетском узрасту.

У Спортиум се уписао на основу препоруке и како каже направио је најбољи могући потез.

Одушевљен сам школом. Пре свега због наставника са којима имам сјајан однос. На прави начин нам преносе знање. Такође имају пуно разумевање за наше спортске обавезе. Без тензије и притиска, успевам да испуним све што се од мене тражи“, каже Саво Вараклић.

Похађао је ОШ „Лаза Костић“ на Новом Београду. Истиче да је већ тада било јако напорно да усклади тренинг и школу.

Искрено да сам кренуо у неку од средњих школа у којима настава почиње од осам или 14 часова, не бих имао теоретске шансе да све постигнем. Мислим да би или спорт или школа испаштали. Овако са наставом у Спортиуму која креће у 11, а завршава се најкасније у 17 часова могу да идем и у школу и да одрадим најчешће два тренинга дневно“.

Још увек нема јасну слику којим путем ће даље да крене што се тиче образовања.

Сви предмети ми добро иду. Видећу да ли ћу се определити за неки колеџ у иностранству или ћу студирати у Србији. Знам само да ћу из Спортиума понети најбоље могуће знање и да ћу бити спреман да се упустим у сваки наредни изазов. Долазак у Спортиум је пун погодак и искрено препоручујум ову школу свим младим спортистима“, говори Саво Вараклић.

Амбиције на кошаркашком терену су што се тиче младог аса Партизана доста јасније.

У скоријој будућности, циљ је да се у Кадетској лиги Србији са Партизаном пласирам на завршни турнир осам најбољих екипа и покушам да освојим пехар. Ако постанем професионалац, волео бих за пар година да заиграм у Еврокупу или Евролиги. Испред мене је наравно још много рада, верујем да ћу своје амбиције остварити“, закључио је Саво Вараклић.