Школска слава Свети Сава и ове године традиционално је обележена у спортској гимназији СПОРТИУМ, а чин освећења славског колача и жита служио је протојереј Војислав Kостић, парох при цркви Светог Великомученика Димитрија.

Пригодна приредба отворена је најлепшим, одабраним стиховима о Светом Сави, које је читала ученица другог разреда и веома перспективна одбојкашица Ива Шућуровић.

„Векови су прохујали, од чудесне оне ноћи,

векови су прохујали и многи ће јоште проћи.

Ал` то дете јоште живи и његова живи слава,

Јер то дете беше Растко, син Немањин, Свети Сава…“ неки су од стихова који су се могли чути том приликом.

У знак сећања на лик и бесмртно дело које је за собом оставио први српски архиепископ и просветитељ, наша уважена професорка историје Јелена Јакшић, одржала предавање о Светом Сави. Професорка Јакшић навела је да је према најновијим истраживањима Свети Сава, односно Растко Немањић рођен између 1169. и 1175. године, да је био најмлађи син великог жупана Стефана и Ане Немањић. Већ у својој шеснаестој години, Растко се одлучује да напусти дворски живот и замонаши се на у Светој Гори на којој ће му се касније придружити и сам отац. Био је монах, писац, игуман манастира Студенице, књижевник, ктитор, дипломата, и први архиепископ аутокефалне Спрске православне цркве. Будући да су у то време средњевековни центри образовања управо били манастири, Свети Сава се сматра једним од првих просветитеља Срба. Своје излагање професорка Јелена Јакшић завршила је изузетно надахнутим обраћањем:

– На данашњи дан треба да се подсетимо не само Светога Саве и његових дела, него и оних који су тим путем наставили да корачају, несебично давајући себе, као што је то била наша професорка Иванка Гајић, оснивач СПОРТИУМ-а. Нажалост, она више није са нама, али нам је својим делом показала како треба да образујемо и васпитавамо будуће генерације и да се понашамо док реализујемо те наше најплеменитије задатке. Вама драги ученици желим да наставите да учите и постижете успехе, а ми, ваши професори, иамо за циљ да вам помогнемо на том путу да истрајете.

На крају, најуспешнијим ученицима спортске гимназије СПОРТИУМ уручени су пригодни поклони, књига „Легенде о Светом Сави“, а међу награђенима су: Лука Гавриловић, Марко Димитријевић, Никола Перић, Ања Ћуповић, Марко Гавриловић, Ива Шућуровић, Катарина Миловановић, Стефан Ранковић, Новак Катић, Ања Ковачевић, Мина Миленковић, Михајло Павловић, Алекса Стефановић, Павле Миловановић, Саво Вараклић, Данило Цветковић, Петар Станојчић, Никола Симић, Вања Млађеновић, Огњен Арсенијевић, Лука Чакован и Лука Гудурић.