Иванка Гајић, деканка Факултета за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“, у интервјуу за Директно.рс говорила је о раду ове инсититуције, али о и Спортској гимназији Спортиум, спортистима који су све већем броју похађају овај факултет, као и шта је то по чему се разликује од осталих.

Опишите нам ваш образовни систем у ком радите?
– То је јединствен образовни систем у целом региону, у потпуности прилагођен активним спортистима и обухвата средњошколско и високо образовање. Спортска гимназија Спортиум, у саставу Средњошколског образовног центра „Смартанац“, и Факултет за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“, са основним и мастер академским студијама, су апсолутно у служби спортиста. Земља смо спорта, наши спортисти врхунским резултатима проносе славу Србије широм света, а ми смо се потрудили да учинимо нешто за њих, да им омогућимо модел школовања са којим неће трпети ни њихове спортске обавезе ни њихово образовање. Поносни смо на чињеницу да смо у томе успели, јер у прилог томе сведоче многобројни трофејни спортисти који су управо изабрали наш образовни систем да се у њему школују и стичу знање.

Kолико је такав ваш образовни систем битан за едукацију младих спортиста и на који начин им помаже у каријерама?
– Мислим да је пресудан, пре свега за будућност тих младих људи који поседују таленат за спорт. Али, као што и сами знате таленат сам по себи не гарантује успех. Зато је веома важно да упоредо са развојем спортске каријере могу неометано да стичу и образовање. Сведоци смо да спортска каријера у трену може да се заврши, сплетом разних околности, а повреде су најчешћи узрок. Такође, спортска каријера не траје вечно, па се с правом поставља питање шта после. Наш систем високог образовања и студијски програми омогућавају им да се развијају у области у којој имају искуства, коју најбоље познају и коју по правилу највише воле, а то је спорт. Такође, оно што желим да нагласим је и чињеница да наш образовни систем похађају и они који се не баве спортом, али виде себе у обављању неких делатности у спортској индустрији, било као тренери, спортски менаџери или спортски новинари.

По чему се Ваш систем разликује од других које нуде сличне програме као Ваш?
– Пре свега јер смо у потпуности прилагођени тренажно такмичарским обавезама ученика и студената. Kада је реч о спортској гимназији Спортиум, настава почиње од 11 часова и траје до 17.00 сати, уз получасовну паузу за ручак. Ученицима то омогућава да тренирају пре и по подне, али и да редовно похађају наставу. Предвидели смо и ситуације када због такмичења путују у иностранство па наставу могу да прате преко интернета, предавања су онлајн доступна, а због разреда са мањим бројем ученика које свесно на тај начин формирамо, омогућен је менторски рад и индивидуални приступ сваком ученику што нас свакако чини специфичним – кратко је застала проф. др Иванка Гајић и потом додала.

– Kада је реч о Факултету за спорт, ми смо једина високообразовна установа која школује тренере у спорту и спортске новинаре и након основних студија омогућава звање дипломирани тренер у спорту. Дичимо се и врхунским наставним кадром, јер су међу нашим професорима врхунски стручњаци у својим областима, али и доказани спортски радници и функционери. Такође, иако смо приватан факултет на основу уговора са Олимпијским комитетом Србије, бројним гранским спортским савезима и спортским клубовима стипендирамо велики број талентованих спортиста, олимпијаца, и перспективних спортских стручњака чиме желимо да, колико је то у нашој моћи, пружимо подршку развоју српског спорта.

Да ли планирате нека проширења у скоријој будућности!
– Планирамо формирање спортско-дијагностичког центра, у процесу акредитације је и програм мастер академских студија – мастер професро физичког васпитања и спорта. Наредне године ћемо ући у процес акредитације научно-истраживачког рада и докторских студија. Такође, желимо да у догледно време прерастемо у Универзитет за спорт који би на једном месту објединио све научне области које су у функцији спорта.

Kаква је проходност са Ваших скола за евентуално школовање у иностранству? Да ли свршени дипломци вашег факултета могу да се надају запослењу!

– Структура свих наших студијских програма конципирана је у складу са међународним високообразовним институцијама, усаглашена је са постојећим нивоом развоја у области физичког васпитања и спорта у Републици Србији и заснована је на Болоњској декларацији. Студије на сваком од студијских програма основних академских студија трају четири године, чијим окончањем студент остварује 240 ЕСПБ (Европски Систем Преноса Бодова) што даје проходност ка било ком мастер програму у земљи и иностранству. Kроз наше академске студије другог степена, на нивоу од 60 ЕСПБ, чијим окончањем се стичу право на академски назив мастер, омогућена је проходност и ка докторским студијама – каже деканка Гајић и наглашава:
– Факултет за спорт поуздан је партнер са преко 80 гранских спортских савеза, спортских органитација, клубова и медијских кућа са којима имамо потписане уговоре о пословно техничкој сарадњи. То нашим студентима даје могућство за квалитетну практичну наставу, али и прилику за волонтирање која неретко доводи и до запослења.

Порука женама које имају амбицију да раде у просвети и спорту?
– Спорт је посебна област у којој учите да будете део тима, ставља вас свакодневно пред изазове и тера вас да будете сваким даном све бољи. Да укључивање жена у спорт може имати значајан допринос друштву у целини, видимо у значајним изменама које су се десиле последњих година. Елитни спорт више није резервисан искључиво за мушкарце, све је више учесница у њему како на борилиштима тако и у гледалишту, али и на руководећим функцијама. Са друге стране, посао наставника нам даје прилику да будемо креативни и иновативни, да подстичемо и негујемо потенцијале младих, стварамо различите изазове и отварамо могућности. Пригрлите своју различитост и пронађите своје место у спорту, науци или било којој области која вас испуњава.

Kо је Иванка Гајић?
– Просветни радник. Свој живот посветила сам образовању спортиста, радујем се сваком њиховом успеху и то је моја филозофија.