Ученици Спортске гимназије СПОРТИУМ имали су прилику да посете изложбу Јован Дучић – трагање за новим у Галерији Српске академије наука и уметности. САНУ у 2021. обележава годину Јована Дучића поводом 150. годишњице његовог рођења, поводом чега је уприличена ова изложба.

Јован Дучић припада реду најзначајнијих књижевних стваралаца нове српске књижевности чијој је општој вредности својом поезијом и прозом умногоме допринео, у којој је оставио дубок траг, а његово је дело извршило велики утицај на низ генерација српских песника XX века. Одавно је понео титулу „кнеза српских песника“ и током целог стваралачког пута бранио је својим делом, самокритичношћу, високим естетским мерилима и понајвише потпуном преданошћу тражењу пута до савршенства.

Изложба „Јован Дучић – трагање за новим“ приказује овог угледног члана Академије као књижевника, дипломату и задужбинара. Ученици су имали прилике да виде најважније путеве и преокрете у Дучићевом раду и животу, књижевном у првом реду, који му је донео велику заслужену славу. Видели су Дучића као дипломату и изузетност његове појаве.

Ученици су имали стручно вођење кроз изложбу, у складу са прописаним мерама за спречавање инфекције Ковид-19. Кроз изложбу је ученике водила доц. др Мина Ђурић. Прво поглавље изложбе посвећено је његовој биографији описаној требињским кругом. У другом делу тема је његов однос са Београдом, трећи је посвећен Дучићу академику, док се неколико наредних поглавља бави његовим књижевним радом.

Изложби су присуствовали ученици првог и другог разреда Спортске гимназије СПОРТИУМ.