Ученици Спортске гимназије СПОРТИУМ су заслужено, уз  предах од спортских обавеза и учења били на тродневенвној екскурзији.

Прва станица на нашем путовању био је Вишеград, град чувеног каменог моста и југословенског нобеловца. Вишеград је свакако најпознатији по чувеном мосту Мехмед-паше Соколовића, који је Иво Андрић описао у свом делу „На Дрини ћуприја“. Наставници српског језика и књижевности су на средини моста – такозваној „капији” заједно са ученицима анализирали њима најупечатљивије делове Андрићевог романа.

Потом је уследио обилазак Андрић града који је настао као идеја Емира Кустурице о каменом средњевековном граду инспирисаног делима и ликовима нобеловца Иве Андрића. Андрићград са велелепним грађевинама је визија како је Вишеград могао изгледати да га нису заобишли ренесанса и остали историјски периоди.

Ученицима се посебно допао у архитектонском погледу јер је мешавина различитих епоха и стилова који су се смењивали кроз историју овог подручија: византијски стил, отомански период, ренесанса и класицизам. Ученици су уз пратњу водича обилазили град, а потом искористили своје слободно време пре наставка путовања ка Тјентишту.

Ученици су у Тјентишту имали прилику да виде Долину хероја – меморијални комплекс који се састоји од више споменика посвећених бици на Сутјесци, једној од најважнијих битака Народно-ослободилачког рата која се одиграла 1943. године. Централни споменик, монументалних димензија и један од ремек-дела меморијалне архитектуре подигнут је 1971. године и дело је скулптора Миодрага Живковића.

Споменик је подигнут испред костурнице из 1958. године у којој је сахрањено 3301 бораца страдалих током битке на Сутјесци. Иза споменика налази се отворени амфитеатар, а у његовој непосредној близини је изграђен музеј по пројекту архитекте Ранка Радовића. Меморијални комплекс на Тјентишту који припада Националном парку Сутјеска, представља један од најсложенијих и највећих ове врсте на просторима бивше Југославије.

После шетње, наставили смо своје путовање ка Требињу….