Ученици гимназије Спортиум су почетком октобра били на студијском путовању у Италији заједно са својим наставницима. Посетили су Лидо ди Јесоло, Верону, Венецију и Трст.

Верону, град вечне љубави, упознали смо уз помоћ локалног водича. Овај туристички жив и економски врло развијен град подсетио нас је на најлепшу и најтрагичнију љубавну причу икада написану.

У дворишту Капулетових, испод Јулијиног балкона, ученици су се заједно са наставницима српског језика и књижевности подсетили овог књижевног дела и дијалога које је водила са Ромеом. Нисмо заборавили и да додирнемо, али и да се сликамо Јулијином бронзаном статуом како би нам донела срећу.

На ученике је велики утисак оставила чувена и импозантна Арена – римски амфитеатар која је поред Јулијине куће симбол Вероне. Уживали смо шетајући Дантеовим тргом, тргом Ербе, Бра па све до дворца и моста Кастелвекио. По завршетку обиласка знаменитости препустили смо се чарима Вероне, италијанским ресторанима и сунчаном времену све до касних поподневних часова.