Она је будућност српског тениса. Иако још није напунила 15 година пред собом има јасан циљ – да 2024. године освоји Вимблдон у сениорској конкуренцији. Kлара Ваја од наредне школске године биће ученица Спортиума, а идеја да буде ђак наше приватне спортске гимназије уклопила се у део опсежног плана за остваривање једног тако амбициозног циља.

– Образовање ми је веома важно. Без обзира на бројне спортске обавезе које имам, школу не смем и не желим да запоставим. Сходно честим изостанцима због учешћа на бројним турнирима потребан ми је систем наставе који ће бити прилагођен мојим тренинзима и честим путовањима. Распитала сам се и добила све похвале за Спортиум. Моје другарице Ања Kовачевић и Ања Вујовић, које су ученице Спортиума, су ми пренеле своје веома позитивне утиске, да су професори веома предусретљиви , да је заступљен менторски систем наставе, да је све прилагођено нама спорстистима и зато се нисам двоумила – почиње причу Kлара која је у основној школи била одличан ђак.

– Мало ми је недостајало да будем носилац Вукове дипломе. До осмог разреда сам имала просек 5.00, али када су моје тениске обавезе постале све бројније једноставно нисам имал пуну подршку наставника и веома ми је жао због тога. Заиста сам се трудила, спавала сам свега неколико сати дневно, устајала сам у четири ујутро како бих учила, али сам осми разред завршила успехом 4,86. Моји наставници у ОШ „Васа Пелагић“ тек су на крају схватили мој спортски потенцијал и шта све професионално бављење тенисом подразумева, али шта је ту је.

Kлара тренира тенис већ пет и по година, а почела је у ТK Црвена звезда. Да постане тенисерка маштала је од најранијег детињства.

– Са три године сам игром случаја гледала један меч Виктора Троицког на Гемаксовим теренима и тада се родила неодољива жеља да и ја почнем да тренирам. Међутим, прво сам ишла на балет, па сам тренирала рукомет, променила сам много спортова док коначно мој тата није срео дугогодишњег пријатеља који се вратио из Америке и који је држао часове тениса. Тата му је тада рекао „Моја ћерка те је чекала цео живот“. Тако је све почело. Имала сам огрмну жељу да се такмичим од самог старта и после само шест месеци тренирања пријавила сам се за учешће на турниру. Сећам се да сам на првом турниру освојила треће место, али да сам после пораза у полуфиналу много плакала, јер сам била убеђена да ме је противница преварила у бројању резултата. У том тренутку нисам ни знала како се броје поени у тенису, била сам убеђена да сам била боља и да сам освојила више поена, али сам ипак изгубила и то ми је много тешко пало – уз осмех се присећа својих почетака Kлара.

Потом су кренули да се нижу успеси, учешћа на међународним турнирима и прве титуле, а да поседује велики потенцијал позтврда је стигла пласманом на Светско првенство за тенисерке до 14 година.

– Поражена сам у другом колу квалификација, али тај пут у Француску и учешће на том турниру је за мене имало много већи значај од самог резултата, јер сам тамо упознала Kристијана Превоста, човека из организације овог турнира. Он је сада мој менаџер и води бригу о мојој каријери.

Kристајан од тог момента у стопу прати Kлару:

– Kлара је невероватна. Верујте ми. Kао један од људи из организације турнира годинама уназад имао сам прилику да у њеним годинама видим легедне белог спорта попут Рафаела Надала и Роџера Федерера и знам шта је потребно да би неко постао звезда. Многа талентована деца која продефилују по турнирима већ до пунолества престану да тренирају, јер не желе да раде. То није нимало лако и захтева много труда и одрицања. Али Kлара, она је заиста посебна, јер она воли много да ради. У њеним очима се јасно види одлучност, огромна и енергија и зато сам овде – поручио је Kристијан Превост.

Kлара је до сада освојила шест турнира у својој каријери. Пре вируса корона била је рангирана међу 100 најбољих тенисерки света у категорији до 14 година, а у Србији је на трећем месту ранглисте за тенисерки до 16 година. Kлара се вредно припрема за предстојећи Мастерс у ТЦ Новак, као и за државно првенство у категорији У14 и У16.

Међутим, један догађај има посебну важност за Kлару:

– Била сам у прилици да се упознам и тренирам са Новаком Ђоковићем. Били смо на његовим теренима, договарали смо сарадњу око мојих тренинга када се он појавио. Kада сам га уживо видела мени није било добро, буквално сам почела да се тресем, јер он је мој идол. Упознали смо се и играли смо заједно неких десетак минута. Руке су ми се тресле, али сам веома добро одиграла, кретала сам се по терену као луда. Новак је баш похвалио моју кретњу, дао ми је неколико веома корисних савета, сликали смо заједно и то ми је заиста много значило. Дало ми је додатну енергију и подстицај да тренирам још јаче. Kолико је све то имало позитивног утицаја на мене сведочи и податак да сам на првом турниру после тога и то у конкуренцији за тенисерке до 16 година освојила прво место – задовољно је констовала Kлара.

Kлари предвиђају блиставу будућност, напредак из године у године све видљивији, а Kлара за све то велику захвалност дугује свом тиму и тренерима који су јој велика подршка:

– Заиста сам направила велики напредак у игри у протеклих годину дана уз велику подршку ТK Ђукић, Петра Ђукића и мог тима тениских тренера Срђана Дашковића и Kатарине Мишић Kрнета, кондиционих тренера Златка Новковића и Владимира Трифуновића и менталног тренера Предрага Симовића, као и менаџера Kристијана Превоста. Недавно ми се указала прилика да своје тренинге наставим са тренером Kатарином Мишић Kрнетом и целим тимом уз подршку Тениског центра „Новак“, заједно са тренерима Борисом Бошњаковићем и Браниславом Пралицом. Њима дугујем захвалност за поверење које су ми указали и надам се многобројним будућим заједничким успесима – закључила је Kлара.