Ученици Спортске гимназије СПОРТИУМ слушали су предавање на тему „Спорт, спој искуства и теорије“ од стране еминетних стручњака проф. др Владимира Копривице и доц. др Адама Петровића.

Проф. Копривица је на својствен, специфичан и реторички занимљив начин пренео део свог искуства у раду са младим спортистима, професионалцима, репрезентативцима. Кроз многобројне примере указано је на све лепоте које спорт носи,  како гради и ствара пријатељства и   незаборавне доживљаје кроз различита путовања… Било да су то путовања светом или путовања кроз победе, ишчекивања, значај једног поена, коша за будућност појединца и тима. Професор Копривица ученицима СПОРТИУМА указао  је на   васпитне аспекте спорта кроз разговор о  односу према саиграчима, противницима, успеху и прихватању стварности онаква какве јесте са тенденцијом да увек учимо и да се трудимо да данас будемо бољи у односу на претходни дан.

У том труду и стварању будуће професије и каријере, научите да цените могућности које имате, корисите таленат за спорт, а истовремено негујте образовање и знање које стичете. И на крају, ма на ком путу вас живот одвео,  трудите се да постигнете оно што је најтеже –  да будете добри људи“  – поручио је проф. Копривица.

Доц. др Адам Петровић је ученицима указао на значај индивидуалности, сопственог залагања и бирања животног пута. Остврнуо се на аспекте бивствовања, схватања и поимања човека. Имајући у виду многобрајна питања које ученици сходно узрасту себи постављају, др Петровић је указивао на ширину гледишта ствари и њиховог разумевања у савременом свету, проналажења сопственог места у њему, кроз труд и рад прожет љубављу. Љубав према спорту и љубав уопше је покретач свих подвига и активности.

Ученици су пажљиво слушали предавање и активно учествовали постављајући питања која су их највише интересовала за досадашње искуство професора, специфичностима у раду за одређених екипа, оним  разговорима који нису доступни широј јавности, а воде се између играча и стручног штаба, начинима прихватања пораза, али и победе.

Да је предавање било интересантно и да су отворена многобројне теме за размишљање говоре и коментари и дискусије које су настављени на следећим часовима.

И како би проф. Копривица рекао под истим кровом и из исте куће, Спортска гимназија СПОРТИУМ и Факултет за спорт, још једном доказују своју посебност, специфичност и јединство у борби за образовање, стицање знања и развијања спортских талената код младих.

Били смо, остаћемо и бићемо најбољи.

 

`