Jedna je od naših najperspektivnijih karatiskinja, a specijalnost su joj kate. Anja Ćupović, učenica prvog razreda sportske gimnazije SPORTIUM, višestruka je državna prvakinja u mlađim kategorijama, bronzana je bila na kadetskoj Balkanijadi u Istanbulu, a srebro ima i sa izuzetno jakog međunardonog tunrira „Tatami kup“ koji se tradicijalno održava u Budimpešti. Ipak, pravi kuriozitet je podatak da je Anja najmlađa devojka u Srbiji koja je polagala za braon pojas.

– Imala sam zaista dobre rezultate, ostvarila sam određene uspehe i moj trener Brankica Ćurčić me je poslala u Savez da polažem za braon pojas sa samo 12 godina. Komisija me je tom prilikom proglasila za najbolju. Bila sam presrećna, ali i ponosna jer sam opravdala poverenje koje mi je ukazao moj trener – počinje priču Anja Ćupović.

Potiče iz sportske porodice, tata joj je bio uspešan vaterpolista, reprezentativac, pa zato i ne čudi što su prvi izbori bili vodeni sportovi.

– Trenirala sam kao mala plivanje, a oprobala sam se i u vaterpolu. Međutim, to je sve bilo kratkog daha. Jedno vreme sam igrala balet, a onda sam se sasvim slučajno upoznala sa karateom – kaže Anja.

Ipak, na tatamiju nije sve išlo glatko od samog starta:

– Moj tata i naša najuspešnija karatiskinja Tanja Petrović su školski drugovi i jednom prilikom odveo me je u njen klub Nipon da vidim da li će mi se karate svideti. Međutim, ja sam na prvi trening došla u baletskon suknjici i to se Tanji nije dopalo. Izbacila me je sa treninga i rekla da kad odlučim da dođem u trenerci i majici da ću moći da se vratim. Trebalo mi je godinu dana. Tada je Tanja Petrović mom ocu rekla da ako od mene ne napravi šampona, ništa nije uradila – objasnila je Anja.

Podjednako je zanimljiva priča i zašto je Anja izabrala kate umesto borbi:

– Mislim da kate mnogo više oslikavaju karate veštinu nego borbe. Okušala sam se i u borbama, i to dva puta. Na jednom turniru sam trijumfovala, a na drugom sam diskvalifikovana zbog većeg fizičkog kontakta od dozvoljenog. Imam odbojnost prema grubosti, moj temperament je mnogo bliži katama i zato sam ih izabrala.

Na pitanje šta za nju predstavja karate, Anja odgovara:

– To je moj život, druga kuća… – kratko zastaje Anja i onda dodaje:

– Tanja Petrović je kao moja druga mama, sa njom provodim više vremena nego sa mojom mamom Ines.

O planovima za budućnost Anja kaže:

– Želja mi je da osvojim medalje na svetskom i evropskom prvenstvu i onda da se posvetim svom klubu koji planiram da otvorim i radu sa decom. Ja već sada imam iskustvo u radu kao trener, držim svoju sekciju u okviru kluba Nipon, imam 16 klinaca koji su predivni i već osvajaju medalje na takmičenjima i to me baš ispunjava.

Iako je veoma posvećena karateu, Anja je i odličan đak:

– Sportska gimnazija SPORTIUM je odlična škola. Moram da priznam da sam imala nekih predrasuda, jer je u pitanju privatna gimnazija. Brinula sam se kako ću se uklopiti, ali sve predrasude sam razbila kad sam kročila u školu i upoznala profesore i ostale učenike. Društvo je sjajno, nastavnici odlični i sve funkcioniše na izuzetnom nivou. Ja treniram tri puta dnevno i sistem nastave koji se sprovodi u SPORTIUMU mi savršeno odgovora. U bilo kojoj drugoj školi ne bih imala mogućnosti da se toliko posvetim karateu, a da ne zapostavim svoje obrazovanje. Zato je za mene SPORTIUM bio pun pogodak.

Anju u skorijoj budućnosti očekuju brojni izazovi:

– Od septembra ću početi da se takmičim u seniorskoj konkurenciji, a prvi cilj biće mi da izborim plasman na Evropsko prvenstvo koje je na programu u februaru 2021. godine – poručilča je Anja, a mi joj želimo mnogo sreće i supeha.